Blog

Συνέντευξη Griphus

Συνέντευξη Griphus

Το Escapology.gr μίλησε με τους ιδιοκτήτες του Griphus για όλα όσα αφορούν τα δωμάτια απόδρασης. Γνωρίστε του μέσα από την συνέντευξη και μπείτε στον διαγωνισμό για το δωμάτιο “Griphus”

1. Πείτε μας λίγα λόγια για το πως ξεκίνησε η ιδέα για την δημιουργία της επιχείρησης σας

Όλα ξεκίνησαν από μια συζήτηση παρέας.Μιλούσαμε για τα παιχνίδια που παίζαμε παλιά.Αυτή νοσταλγία για τα παιδικά παιχνίδια παρέας σε συνδυασμό με το ενήλικο επιχειρηματικό δαιμόνιο έφερε την ιδέα για τη δημιουργία ενός εναλλακτικού χώρου ψυχαγωγίας για όλους.Ένα μέρος που όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας θα μπορούσαν στην κυριολεξία να παίξουν “αποδρώντας” έστω και για λίγη ώρα από τα άγχη της καθημερινότητας.Ο χώρος και η διάθεση υπήρχαν, τα υπόλοιπα ήταν θέμα μελέτης και οργάνωσης.Λίγους μήνες μετά η ανώνυμη αρχική ιδέα , βαφτίστηκε “Griphus” και άρχισε να υλοποιείται.

2. Ποια είναι η έμπνευση για τα δωμάτια σας;

Κάθε δωμάτιο έχει τη δική του ιστορία.Ο “Πυθαγόρας” ξεκίνησε από το θαυμασμό μας για την αρχαία Ελλάδα και τον ίδιο τον Πυθαγόρα ο οποίος ήταν από τους πρώτους διδάξαντες στους γρίφους.Αν η Ιταλία είχε τον Da Vinci η Ελλάδα είχε τον Πυθαγόρα. Τα επιτεύγματα του σε μαθηματικό αλλά και σε τεχνικό επίπεδο αποτέλεσαν την πρώτη ύλη για το δωμάτιο.
Το “Outbreak” είναι ένα δωμάτιο στο οποίο αφήσαμε την φαντασία να μας οδηγήσει, απαλλαγμένοι από τα “ιστορικά” πλαίσια το τοποθετήσαμε στο μέλλον και γράψαμε κυριολεκτικά τη δική μας Ιστορία.Η αγαπημένη μας ταινία, η αγαπημένη μας σειρά και το αγαπημένο μας video game μπήκαν στο μίξερ και προς ανακούφιση όλων το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα.

3. Έχετε παίξει σε άλλα δωμάτια (ελλάδα ή εξωτερικό);

Σίγουρα η δημιουργία ενός escape room προυποθέτει και την ανάλογη έρευνα σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο.Είχαμε την τύχη στην παρέα να υπάρχουν δύο επιοικώς “αρρωστημένοι” με το αντικείμενο οι οποίοι επισκέπτονταν εδώ και χρόνια escape rooms κυρίως στο εξωτερικό με αγαπημένους προορισμούς τη Βουδαπέστη και το Λονδίνο.Όταν άρχισαν να δημιουργούνται και στην Ελλάδα τα πρώτα δωμάτια απόδρασης νιώσαμε πως στην πλειοψηφία τους τα Ελληνικά δωμάτια είναι αντάξια αυτών του εξωτερικού.Υποκειμενικά δε θα μπορούσαμε να προτείνουμε κάποιο συγκεκριμένο δωμάτιο, ωστόσο θα προτείναμε πριν κάποιος επιλέξει το “δωματιό ” του ν’ αναζητά αυτό που υποκειμενικά τον ιντριγκαρει.

4. Ποιοι δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα escape rooms;

Δεν θα μπορούσαμε να κατηγοριοποιήσουμε τους παίκτες μας.Αρχικά πιστεύαμε πως απευθυνόμαστε σε συγκεκριμένες ηλικίες και αυτό καταρρίφθηκε από την πρώτη κι όλας εβδομάδα.Έχει υπάρξει ομάδα υπερηλίκων όπως και ομάδα μαθητών δημοτικού, γενικά θα λέγαμε πως αυτό που έχουν όλοι κοινό είναι η διάθεση για παιχνίδι.

5. Υπάρχει κάποια ομάδα που σας είχε κάνει περισσότερη εντύπωση για κάποιο λόγο?

Υπήρχε ένα μέλος ομάδας το οποίο μας εξέπληξε ωστόσο για τους λάθος λόγους. Μας είχε επισκεφθεί μια μέρα πριν την κράτησή του με την ”απαίτηση” να τον ξεναγήσουμε στο δωμάτιο, ώστε όταν παίξει με την ομάδα του να καταφέρει να λύσει τους γρίφους αποδεικνύοντας στους “φίλους” του τις ικανότητές του!Θλιβερό.

6. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη δημιουργία μιας τέτοιας επιχείρησης? Είναι ένα ομαδικό επάγγελμα ή ένα ατομικό σπορ?

Όπως όλες οι επιχειρήσεις έτσι κι αυτή βασίζεται στη συνεργασία.Αναμφίβολα όλα ξεκινούν από την προσωπική προσπάθεια αλλά στην πορεία η μονάδα μετουσιώνεται σε ομάδα.

7. Με βαση τη μεχρι τωρα εμπειρία σας τι θα επρεπε να προσέξει καποιος που θα θελε να ανοιξει;

Να είναι ειλικρινής απέναντι στον εαυτό του και στον μελλοντικό του παίκτη.Να μην κάνει τίποτα που δεν θα ενθουσιάσει πρώτα τον ίδιο.Είναι αδύνατον το αποτέλεσμα να αρέσει σε όλους. Αλλά στο τέλος της μέρας θα πρέπει να νιώθει ότι έχει κάνει ότι καλύτερο μπορούσε και να έχει πίστη στις επιλογές του χωρίς όμως να είναι αλλαζώνας.

8.Eν καιρώ κρισης αποφασισατε να κανετε μια επιχειρηση διαφορετική απ’ολες, ποιά η εμπειρία σας, ειναι ρισκό? τι θα ξανακάνατε ίδιο και τι θα αλλάζατε?

Σίγουρα το ρίσκο είναι μεγαλύτερο κάτω από το πρίσμα της “κρίσης”.Πάντα θα υπάρχουν λόγοι όμως να κάνεις το “ένα βήμα παραπέρα” αναξαρτήτως των όποιων κοινωνικών συνθηκών..Σημασία έχει να έχεις τους σωστούς συνεργάτες και να δουλέψεις για το καλύτερο.Θ’ άφηνα ίδιο τον ενθουσιασμό και την πίστη μας σε όλο το project.Αυτό που ίσως άλλαζε θα ήταν το χρονοδιάγραμμα.Λόγω των οικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα κάποια από τα σχέδια μας καθυστέρησαν , όπως η δημιουργία ενός τρίτου δωματίου.

9. Δώστε μας μερικές συμβουλές για τις ομάδες (πως να διαλέξουν δωματιο που να τους ταιριαζει, πως να προσεγγίζουν γριφους κλπ)

Η συμβουλή για μας είναι πάντα μία. Αφεθείτε στο παιχνίδι.Όταν η έξοδος γίνεται αυτοσκοπός δεν μπορείς να ευχαριστηθείς. Οι έμπειροι παίκτες έχοντας αποκρυσταλλώσει έναν τρόπο παιξίματος ξεχνούν πως κάθε δωμάτιο έχει τη δική του προσωπικότητα και ατμόσφαιρα.Το δωμάτιο καθοδηγεί τον παίκτη και όχι ο παίκτης το δωμάτιο.

10.Ποιά τα επόμενα σας βήματα?

Η δημιουργία του τρίτου μας δωματίου είναι η άμεση προταιρεότητά μας.Σκοπεύμουμε παράλληλα να ξεκινήσουμε έναν διαγωνισμό μέσα από το site μας griphus.gr για σεναριογράφους γρίφων με στόχο τη δημιουργία ενός τέταρτου δωματίου.Μακροπρόθεσμα στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε και τους έξι ορόφους του κτιρίου μας με νέα παιχνίδια μυστηρίου και δραστηριότητες συγγενικές με το concept της απόδρασης αλλά και του gaming γενικότερα.

11.Πως πιστεύετε οτι θα ειναι το μέλλον των escape rooms στην ελλαδα?

Είμαστε βαθιά αισιόδοξοι για την πορεία των escape rooms.Είναι μία εναλλακτική μορφή ψυχαγωγίας που ήδη έχει φανατικούς οπαδούς οι οποίοι αυξάνονται μέρα με τη μέρα.Αυτό το οποίο θα είχε πραγματικά αξία θα ήταν να δημιουργηθούν δωμάτια απόδρασης για άτομα με κινητικές δυσκολίες και γενικότερα φιλικά προς τα άτομα με ειδικές ικανότητες.

” Παίζουμε; ”

Related Posts

Leave a Comment

Your email address will not be published.