Τι είναι τα Escape Rooms

Τα Escape Rooms, είναι η απόλυτη εμπειρία φυγής από την καθημερινότητα. Εξήντα λεπτά δράσης και περιπέτειας, όπου βρίσκεστε κλειδωμένοι σε ένα μυστηριώδες δωμάτιο γεμάτο γρίφους, κρυφές πόρτες και λουκέτα, με μόνο όπλο το μυαλό και την ομάδα σας. Διάλεξε τις ιστορίες που θες να ζήσεις, μέσα από τα δεκάδες δωμάτια απόδρασης που θα βρεις στο site μας απ’ όλη την Ελλάδα και μοιράσου μαζί με τους ειδικούς καθηγητές “Escapologists” τις εμπειρίες σου για τα Escape Rooms.

Εσείς άραγε καταφέρατε να αποδράσετε και να βρείτε την έξοδο?

Ο χρόνος κυλάει αντίστροφα και έχετε στη διάθεσή σας μία ώρα για να γίνεται ο απόλυτος Escapologist.

Escapology

Γιατί η απόδραση …δεν είναι παιχνίδι, είναι επιστήμη!!!

Ήσουν λάτρης του Serlok Ηolms ? Του Harry Houdini ? Του Scooby Doo? Των Ghostbusters ? Του Indiana Jones ? Και γενικά κάθε εκκεντρικού και πεισματάρη χαρακτήρα που έβρισκε πάντα τον τρόπο να αποδρά και να κατατροπώνει τους κακούς? Ε τότε είσαι στη σωστή ΕΠΙΣΤΗΜΗ.

ESCAPOLOGY : η επιστήμη που σου μαθαίνει πως να διαφύγεις από κάθε παγίδα και κάθε Escape Room, λύνοντας τους πιο περίεργους γρίφους. Είναι η μέθοδος του πώς να σκέφτεσαι και να ενεργείς οργανωμένα -εσύ και η παρέα σου- ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις σωστά κάθε στοιχείο, που θα βρεθεί στο δωμάτιο της ιστορίας σου για να αποδράσεις στη μία ώρα.

Τα Escape Rooms, ή αλλιώς, Δωμάτια Απόδρασης αυτή τη στιγμή αποτελούν παγκοσμίως το Νο 1 game trend, για κάθε παρέα από 2 έως και 8 άτομα. Στη δεκαετία του 2010, τα Escape Games έγιναν γνωστά πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και την ηπειρωτική Κίνα, ενώ άμεσα η μανία των Escape Rooms διαδόθηκε στην Ευρώπη και την Αυστραλία με ταχύτητα φωτός. Το ενδιαφέρον είναι ότι κάθε παιχνίδι ενσωματώνει τοπικές ιστορίες, χαρακτήρες και αστικούς μύθους ή ακόμα και πρωτότυπα θέματα επικαιρότητας πχ. από δολοφονίες μέχρι επιστημονικά πειράματα. Για παράδειγμα, κάποια παιχνίδια απαιτούν από εσάς να ξεφύγετε από κελιά φυλακής, ή διαστημικούς σταθμούς, ενώ άλλα από πολυτελείς επαύλεις με φαντάσματα ή λυκάνθρωπους.

Η Ιστορία των Escape Rooms ξεκινά από ένα πειραματικό δωμάτιο το 2006 που ονομάστηκε “Origin” και δημιουργήθηκε στη Silicon Valley από μια ομάδα προγραμματιστών. Τα μυστήρια και οι γρίφοι στο παιχνίδι ήταν εμπνευσμένοι από τις ιστορίες τις Agatha Christie και το δωμάτιο αυτό έγινε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα διάσημη τουριστική ατραξιόν. Παράλληλα, στο Hong Kong την ίδια χρονική περίοδο ομάδες μαθητών λυκείου οργάνωναν ομαδικά Escape Games σε σχολικές κατασκηνώσεις. Στην Ιαπωνία τα Escape Rooms αναπτύχθηκαν από έναν 35χρονο εκδότη της free press “SCRAP Co” το 2008 τον Takao Kato και μέχρι σήμερα πάνω από 200.000 παίχτες παρακολουθούν τα παιχνίδια και τα νέα δωμάτια μέσω του περιοδικό του. Τα Escape Rooms με τη σημερινή μορφή τους εμφανίστηκαν το 2013 από την Enigma Productions στο St.Louis του Missouri, όπου πλέον οι παίχτες έχουν στη διάθεσή τους 60 λεπτά για να λύσουν μια σειρά κιναισθητικών, μαθηματικών και λογικών γρίφων.

Κάθε χώρα και κάθε πόλη, πλέον, προσαρμόζει τις ιστορίες και την αισθητική των Escape Rooms στα δικά της δεδομένα, χρησιμοποιώντας, μύθους, θρύλους, τοπικές ιστορίες και αντικείμενα ακόμα και ειδήσεις της επικαιρότητας. Πέρα από τις θεματικές ενότητες, ποικίλουν και οι χώροι οι οποίοι διαμορφώνονται σε Escape Games, ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων. Από μεγάλα γήπεδα – για ομαδικά παιχνίδια διαφυγής άνω των 50 ή 100 παιχτών- μέχρι και παιχνίδια ειδικά φτιαγμένα στα μέτρα εταιριών, σχολών, ή κάθε λογής φορέα που θέλει να ικανοποιήσει ή να διασκεδάσει τους υπαλλήλους ή τους μαθητές του, έως και μικρές τοπικές επιχειρήσεις με ένα -δυο αλλά και περισσότερα δωμάτια για παρέες των 2 έως 6 ατόμων.

Η ομάδα του ESCAPOLOGY ξεκίνησε να κλειδώνεται μέσα σε δωμάτια απόδρασης από το 2015 και από τότε κοιμάται και ξυπνάει με αυτά στο μυαλό λύνοντας γρίφους, συνδυάζοντας αντικείμενα, συλλέγοντας πληροφορίες, καταγράφοντας όλα τα escape rooms σε Ελλάδα & Κύπρο, μελετώντας παράλληλα τους εαυτούς τους και τους απανταχού escapers, γιατί είπαμε: η απόδραση δεν είναι απλά παιχνίδι..είναι επιστήμη!

Escapologists: η ειδική επιστημονική μας ομάδα

Η ειδική ομάδα του site μας αποτελείται, απο πανεπιστημιακούς καθηγητές στην “Escapology Science”. Professors του είδους, που στόχο έχουν να ξεδιπλώνουν τις περγαμηνές με τις εμπειρίες τους από κάθε Escape Room της Ελλάδας που επισκέπτονται.